Koper pozdravil COSCO SHIPPING PANAMA

COSCO SHIPPING PANAMA, ki je v Koper prispela 26.11 je največja kontejnerska ladja, ki je kadarkoli prispela v luko Koper. Je najnovejša ladja, kitajskega ladjarja Cosco Shipping. Ta je nastal julija letos z združitvijo dveh največjih kitajskih ladjarjev (Cosco in China Shipping), v floti pa ima 832 ladij. Ladjo COSCO SHIPPING PANAMA so spavili januarja letos, dolga je 300 metrov, široka 48 metrov, kapaciteta 9.472 TEU. Ladja je sodelovala na otvoritvi prenovljenega in razširjenega Panamskega prekopa – od tod tudi ime ladje, in je kot prva prečkala 80 km dolg prehod med Atlantskim in Tihim oceanom.

V Kopru so iz ladje naložili in razložili okoli 3000 kontejnerskih enot. Prišla je iz malezijskega pristanišča Port Kelang, pot pa bo nadaljevala najprej v sosednje pristanišče Trst in nato v Turčijo. Ladja pluje v Ocean 3 zavezništvu (poleg kitajskega ladjarja še francoski CMA CGM, kuvajtski UASC, tajvanski Evergreen in hongkonški OOCL), ki povezuje severni Jadran z Daljnim vzhodom, in je koprsko pristanišče obiskala prvič.

Ladjar Cosco Shipping naj bi bil po zmogljivosti največji ladjar na svetu na področju razsutih tovorov in tankerjev, ter četrti največji na področju prevoza kontejnerjev.

Source: Botra novega Panamskega prekopa v Kopru

Advertisements