Največja ključavnica na svetu uradno odprta

antwerp-320x213Danes je Belgijski kralj H.M. uradno odprl, s pritiskom na gumb največjo ključavnico na svetu (Kieldrecht lok) v belgijskem pristanišču Antwerpen in tako simbolično obeležil otvoritev. Prva in največja ladja, ki je prečkala novi del je bila MS Grande Lagos, ki je v lasti ladjarja Grimaldi Lines.

Nova ključavnica se nahaja na koncu pomola Deurganck na levem bregu kanala Šelda in pomorske povezave med Šeldo in Waasland kanalom.

S to ključavnico, imajo sedaj ladje dostop do vseh drugih dokov na levem bregu, ki zajema Doel dok, Verrebroek dok, Vrasene dok ter Severni in Južni privez dokov.

Največja ključavnica na svetu, Kieldrecht je dolga 500 metrov, 68 metrov široka in 17,8 m globoka. Vsebuje 22.000 ton jekla, kar je trikrat toliko kot Eifflov stolp.

Novembra 2011, so začeli gradnjo ključavnice Kieldrecht, ki je ena od največjih flamskih infrastrukturnih projektov v zadnjih letih. Gradil ga je THV Waaslandsluis v sodelovanju med Jan De Nul NV (JDN), BAM Contractors, Herbosch-Kiere in Antwerpse Bouwwerken.

Gradnja ključavnice je bila potrebna, da bi zagotovili boljši dostop do pristaniškega območja na levem bregu Šelde, saj je obstoječa Kallo ključavnica dosegla svoje meje.

Gradnja ključavnice Kieldrecht je stala 382.000.000 EUR (približno 431 milijonov USD).

S ključavnico Kieldrecht bo pristanišče Antwerpen bilo sposobno obvladovati večjo velikost modernih ladij. Nova ključavnica je namenjena tudi zagotavljanju krajših čakalnih dob za ladje, več ladijskega prometa in hitrejše poti za ladje in notranji promet.

Poleg tega se projekt ujema z ambicijo Evropske unije za razvoj transnacionalnega, multimodalnega prometnega omrežja do leta 2030.

Vir : worldmaritimenews.com, foto : Antwerp Port Authority

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s