V Čaporicah se bodo izobraževali tudi pomorščaki iz Italije, Madžarske, Srbije, Slovenije, Bolgarije, Romunije …

opito

V roku dveh let in pol bodo v poslovni coni Čaporice v Trilju začeli z načrtovano gospodarsko dejavnostjo “Navis Training Center – NTC”, mednarodni center za usposabljanje pomorščakov, edini te vrste v vzhodni Evropi. Center bo imel na voljo površino od 25.000 kvadratnih metrov. Začetek investicije je ocenjen na več kot 25 milijonov evrov. Investitor je podjetje Posada iz Splita.

Predstavitev projekta je potekala v hotelu Le Meridien Lav, predstavili pa so jo med drugim Connor Mowlds, dekan Narodne pomorske šole na Irskem, James O’Byrne, direktor prodaje pri NMCI, Darren O’Sullivan, direktor SEFtec, Cork, Irska in Sean Mowlds, SEFtec manager, vodja sektorja industrije in investicije Robert Blažinović z Ministrstva za gospodarstvo, župan Trilja Ivan Tadić in podžupan Trilja Ante Sosič in mnogo drugih.

Cilj investicije je zgraditi center za usposabljanje z inovativnimi know-how rešitvami, kot so objekti in naprave, tudi kot mednarodni center za usposabljanje na področju varnosti varstva pri delu, gašenje požarov na morju, STCW 2014, hitra zdravniška pomoč.

Govor je o gradnji največjega centra za usposabljanje v regiji, investicija je težka 25 milijonov evrov. Podprt s strani irske fakultete, Splitske fakultete za pomorstvo, Univerze v Zadru in s strani lokalnih politikov. Izobraževanje in usposabljanje pomorščakov bo potekala po OPITO in STCW 2011 konvenciji. To bo center za praktično usposabljanje, ko bo pomorščak šel skozi takšno šolanje bo lahko rekel, da se je nekaj naučil – je na kratko dejal direktor podjetja Posada Neno Vrgoć.

Na vprašanje medijev, kako je uspel pri načrtovanju gradnje takšnega centra v Dalmaciji, je dejal težko.

– Bili so predsodki, a sedaj smo na pravi poti, da zavijemo v prihodnost. – je še dejal.

V sejni sobi je Vrgoć dal besedo tudi Marijanu Gržanu, s pomorskega oddelka univerze v Zadru.

Govoril je o trgu, da bo ta center obiskalo vsaj 22.000 hrvaških pomorščakov, 20,950 Italijanov, 551 madžarskih pomorščakov, 5000 iz Srbije, 644 iz Slovenije, tukaj bodo tudi bolgarski, romunski.

Ta center je brez konkurence v svoji okolici, ustvaril bo nova delovna mesta, povečal število prenočitev,našim mornarjem omogoča šolanje blizu kraja, pa tudi izvoz inovativnega znanja je pripovedoval Gržan in omenil neomajno vero v projekt.

Vendar, čeprav je Vrgoć dejal da se ne želi vrniti v preteklost, moramo poudariti, da je investitor naletel tudi na številne ovire. Informacije, ki jih je predstavila Ivana Ninčević iz podjetniškega centra Solin, ki pravi, da so v pripravi samega projekta izgubili 16 mesecev. Rada bi poudarila, da delamo na tem projektu že eno leto in štiri mesece, tako dolgo smo namreč rabili za postopke zemljišč in upravne postopke. Mislim, da se takšne stvari ne bi smele zgoditi, saj vlagatelji v glavnem zaradi takšnih stvari gredo. Komaj smo zadržali to naložbo na Hrvaškem, in to samo zato, ker je Vrgoć iz Hrvaške. Druge države so mu ponudile boljše pogoje in hitrejšo realizacijo, ali on je ostal. Mislim, da moramo delati na tem jasno in glasno je opozorila Ninčević.

Pojasnila je, da sama investicija posredno vpliva, da bo 100 mornarjev dnevno ostalo tukaj najmanj štiri dni. To odpira številne priložnosti za mala in srednja podjetja, hostle, apartmaje, restavracije…

Podžupan pa je dejal, da je vlaganje v poslovni coni upravičeno in da ima znanstvena in poslovna zgodba od začetka podporo Splitsko-dalmatinske županije, ki je neposredno vložila v projekt dva milijona kun. Mesto Trilj pa je iz sredstev EU potegnil 15 milijonov kun za območje Čaporice.

Smejali so se nam za vlaganje v opremo in zapuščenih zemljišč, a v coni 1, imamo 10 objektov in 300 zaposlenih. Mednarodni center za usposabljanje mornarjev predstavlja nekaj povsem novega in neverjeten korak naprej je ponosen Šipić. Skupaj so v poslovno cono Čaporice vložili 50 milijonov kun.

Vir : pomorac.net

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s