Poslovanje Luke Koper v prvem kvartalu

Februarja so dosegli zgodovinski mesečni rekord pretovora.

Trend rasti v Luki Koper se nadaljujePrejšnji teden je nadzorni svet družbe obravnaval nerevidirano poročilo o poslovanju skupine in družbe Luka Koper, d.d. v obdobju januar – marec 2016, v katerem je ladijski pretovor znašal 5,6 milijona ton oziroma 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje v obdobju januar – marec 2016 so znašali 51,1 milijona evrov oziroma 14 odstotkov več kot v prvih treh mesecih leta 2015. Čisti poslovni izid je bil za 15 odstotkov višji in sicer 12 milijonov evrov.

Pretovor kontejnerjev je v prvem četrtletju leta 2016 znašal 209,3 tisoč TEU in je za 9 odstotkov presegel količine iz leta 2015. V mesecu marcu 2016 je bil dosežen rekorden mesečni pretovor TEU v zgodovini družbe. Pretovor avtomobilov je v prvem četrtletju leta 2016 znašal 159,2 tisoč avtomobilov in je za 17 odstotkov presegel količine iz leta 2015. V mesecu marcu 2016 je bil dosežen rekorden mesečni pretovor avtomobilov v zgodovini družbe.

“Poslovanje družbe Luka Koper je bilo tako v prvem četrtletju leta 2016, podobno kot v prvem četrtletju lani nad načrtovanim, vendar pričakujemo, da se bo rast do konca leta umirila in uravnala z načrtom. Mesec februar je bil še posebej uspešen, saj smo dosegli zgodovinski mesečni rekord v pretovoru. Izredno dobro pa so se odrezali na avtomobilskem terminalu, kjer so na novo pridobljeni posli botrovali kar 17 odstotni rasti pretovora”, je uspešno poslovanje v prvem kvartalu leta komentiral predsednik uprave Dragomir Matić.

20,9 milijona evrov so namenili za naložbe. Zaključna faza izgradnje treh novih rezervoarjev za tekoče tovore je v polnem teku. Dva nova železniška tira so zgradili na kontejnerskem terminalu in v smeri proti morju podaljšali tri obstoječe tire ter uredili dodatne skladiščne površine za kontejnerje na prvem in za avtomobile na drugem pomolu.

Zaključuje se tudi povečanje propustnosti vhoda za tovornjake, saj se trend naraščanja števila tovornjakov nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Vir : Luka Koper 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s