Luka Koper gostila delegacijo kitajskih državnih agencij in predstavnikov Državnega sveta LR Kitajske

Le dan pred pomembno mednarodno konferenco o pomorski svilni poti, ki bo potekla v Trstu v organizaciji Srednjeevropske pobude in Evropske banke za obnovo in razvoj je Luka Koper gostila delegacijo kitajskih državnih agencij in predstavnikov Državnega sveta LR Kitajske.

Delegacija je ena izmed številnih, ki se te dni v Evropi mudijo v okviru ‘One Road, One Belt’,ki se navezuje na strateške načrte Evropske unije o razvoju sredozemskega in jadransko-baltskega transportnega koridorja. Kitajska je pripravljena sodelovati pri financiranju konkretnih projektov vzdolž teh transportnih poti.

Na srečanju so bili : predstavniki koprske pristaniške skupnosti na čelu s predsednikom sekcije pristaniških špediterjev in predsednikom zveze pomorskih agencij, prisotna sta bila tudi predstavnika dveh državnih kitajskih ladjarjev, COSCO in China Shipping Container Line. Ti so gostom predstavili priložnosti, ki jih nudi Luka Koper kot vstopna točka do EU trgov. Kitajska že nekaj let vzpostavlja svoje transportne centre na evropskem jugu, severni Jadran pa je le ena od možnosti, ki se jim ponujajo. Kitajska je za Luko Koper eno pomembnejših prekomorskih trgov, saj so v Luki Koper samo v zadnjem letu pretovorili skoraj milijon ton različnega blaga, vključno s 100.000 kontejnerskimi enotami (TEU). Tedensko nas s kitajskimi pristanišči povezujejo dve direktni kontejnerski liniji ter več feeder povezav preko sredozemskih prekladalnih pristanišč. Skupaj s pristanišči združenja NAPA se bomo sredi junija udeležili tudi pomembnega logističnega sejma Trasnport Logistic China, ki poteka vsake dve leti v Šanghaju in je priložnost za krepitev prepoznavnosti severno-jadranske transportne poti.

Vir : Luka Koper

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s