Potniška ladja “Thompson Celebration” prispel prvič v luko Bar

kruzer-bar-01

Včeraj je v pristanišče Bar prispela prva potniška ladja za križarjenja, angleškega podjetja “Thompson”, ki je Bar vključil na zemljevid sveta kot privlačno destinacijo za križarjenje, zahvaljujoč prizadevanjem agencije “Allegra”. Predvideno je, da v tem letu Bar obišče še sedem ladij za križarjenje s 10.000 turistov, kar bo znatno obogatilo turistično ponudbo in povečalo dohodek lokalnega gospodarstva.

Po Kotorju, lahko Bar postane privlačna destinacija za križarjenja. Ladja “Thompson Celebration” je v Bar pripeljala 1.222 turistov, večinoma prihajajo iz Velike Britanije. Na celodnevnem obisku so obiskali Stari Bar, nasad oljk na Mirovici, Skadarsko jezero in druge znamenitosti mesta. Kapitan ladje Hugh Maynard je dejal, da je zadovoljen s tem, kar so videli in na lep sprejem. “Prvič sem prišel v Bar, doslej smo bili samo v Kotorju. Super je, naslednje leto prihaja naša ladja “Thompson Spirit”. Takrat bom poskusil tudi lokalne kulinarične specialitete in si ogledal mesto. Hvala za vse in za topel sprejem, “je dejal kapetan Maynard, ki je pojasnil, da je ladja v Bar prišla iz Hvara, nato pa se vrne v Dubrovnik, kjer ima matično luko, turisti, predvsem iz Velike Britanije, z letalom prispejo do Čilipe in jih pripeljejo v Dubrovnik, da se lahko vkrcajo na ladjo.

Prihod ladje za križarjenje v Bar pomeni še en korak naprej v turistični industriji in gospodarskim razvojem mesta. “To je nekaj, kar se je že dolgo pričakovalo. Začetek uresničevanja tega dela bo gotovo pripomoglo, da Bar postane privlačna destinacija za križarjenja, in je odvisno tudi od nas. Bar ima veliko stvari za ponuditi in pokazati, vinske poti, Skadarsko jezero, staro mestno jedro. Dober prispevek so dale tudi Turistične organizacije, druge institucije in mediji” je povedal predsednik občine dr. Zoran Srzentić.

Večina turistov, ki so prišli s “Thompson Celebration” so prvič v Baru. V izjavi za Radio Bar in Bar info, so povedali, da so zelo navdušeni nad mestom, še posebej nad Starim Barom. “Ljudje so zelo prijazni, je lepo in prišli bomo še nazaj,” so dejali gosti iz Velike Britanije.

Prva potniška ladja je v Bar prišla preko agencije “Alegra”, ki je na tem delala več let in pristaniške družbe Port Adria, katerega večinski lastnik je turški Global ports holding.

“En velik, dolg in zahteven projekt je zaključen. Več let smo poskušali, da pridejo potniške ladje v Bar. Promovirali smo Bar na vseh turističnih sejmih, Hamburg, Barcelona in Miami. Dobili smo zaupanje družbe “Thompson”. Rad bi se zahvalil vsem, ki nas podpirajo, predsedniku občine, Port of Adia, Luški kapetaniji, policiji, Komunalnemu podjetju. Ponosen sem na sebe, na mesto in državo,” je dejal Mihailo Vukić, direktor agencije “Alegra.”

Global ports holding, ki je znan po vsem svetu za križarjenja, in od kar je postal večinski lastnik dela pristanišča, ki se zdaj imenuje Port of Adria, promovira Bar kot novo destinacijo za križarjenje.

“To bo prineslo novo vrednost za lokalno gospodarstvo, saj statistike kažejo, da vsak turist v pristanišču, kjer je ladja privezana, porabi približno 85 evrov, če je ponudba ustrezna. V srednjeročnem obdobju načrtujemo, da bi Bar lahko obiskalo 200.000 turistov, kar bi pomenilo prihodke v višini 17 milijonov evrov,” je dejal Ceylan Erzi, vodja trženja Global Portsa.

Za turiste iz “Thompson Celebration” je Turistična organizacija Bar napravila toplo dobrodošlico na promenadi kralja Nikole so postavili stojnico s promocijskim materialom in 30 stojnic z vinom, olivnim oljem, medom in spominki.

Skupina 61 gostov potniške ladje je obiskala Skadarsko jezero in imela organizirano kosilo v hotelu “Vir”, HTP Atlas hotels group na Virpazar, kjer so bili gostje veseli sprejema in jedi nacionalne kuhinje.

Vir : pomorac.net, foto : Sergej Zabijako

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s