ABB Azipod D pogon za novo generacijo discovery plovil

 

ABB Azipod D bo poganjal razkošno potniško plovilo Scenic Eclipse na nekaterih najbolj odročnih krajev na svetu. Pogon je izdelan za razred “Polar 6” in bo plovilu omogočal sposobnost pri navigacijah v poletnih vodah polarnih območij. Dve 3 MW azipod enote na plovilu bosta omogočili, da plovilo lahko doseže destinacije preko off meja za velika potniška plovila, ki izkoriščajo pogonski sistem za varno upravljanje v vsakem kotičku našega planeta. Scenic Eclipse bo prva potniška ladja opremljena s tem modelom.

Juha Koskela, direktor ABB Marine and Ports business, je dejal, “Scenic Eclipse ohranja močno tradicijo azipod pogonov, svetovno najbolj inovativnih plovil. V segmentu potniških plovil in ledolomilcev, smo sposobni izpolnjevati zahteve tega lastnika za prožen in učinkovit pogonski sistem, ki lahko varno deluje v vseh pogojih na morju.”

Azipod pogonski sistem je sestavni del večine sodobnih potniških plovil in Scenic Eclipse bo izkoristil edinstvene značilnosti pogona. Z motorjem, ki je nameščen izven plovila, bodo potniki upravičeni do zmanjšanja hrupa in vibracij, medtem ko se sproščeni prostor lahko uporablja za druge namene. Scenic Eclipse vključuje tudi podmornico in 6 restavracij.

Azipod D bo nudil visoko učinkovitost motorja in napredno hidrodinamično oblikovanje. Poraba goriva pa bo običajno za 10-15% nižja.

Scenic Eclipse bodo zgradili v ladjedelnici skupine Uljanik na Hrvaškem, dostava pa bo leta 2018. Plovilo na krov sprejme 228 potnikov in 172 članov posadke. Po polarnih območjih pa bo sprejel 200 potnikov in 182 članov posadke. Na plovilu bo 114 potniških kabin, največja kabina meri 233 kvadratnih metrov. Bruto tonaža bo 16.800, dolžina plovila pa 168 metra.

Vir : vesselfinder.com , foto : ABB

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s