Gradbeno dovoljenje za drugi tir

Končno bi lahko rekli, da se je le nekaj primaknilo okoli gradnje drugega tira, dobil je gradbeno dovoljenje. Zadnji dan v marcu je ministrstvo za okolje in prostor izdalo dovoljenje, zato na ministrstvu za infrastrukturo ocenjujejo, da bodo s pripravljalnimi deli lahko začeli že letos. Samo en dan pred izdajo dovoljenja pa je vlada Republike Slovenija ustanovila podjetje 2TDK. To podjetje naj bi prevzelo vodenje investicije in poiskalo potrebne vire financiranja, tako EU sredstva kot tudi zasebna sredstva. Slovenija naj bi v začetni fazi vložila 200 milijonov evrov. Resorno ministrstvo je zaradi previsoke cene projekta naročilo še revizijo. Revizija naj bi bila zaključena do poletja. Razpis za izgradnjo drugega tira med Koprom in Divačo naj bi na ministrstvu za infrastrukturo objavili konec leta 2017.

Z drugim tirom bi pridobili :

  • Razdalja od Kopra do Divače bi se zmanjšala iz sedanjih 45,5 na 27,1 km;
  • Prevozni čas se bi zmanjšal iz 43 – 48 minut na 15 – 21 minut;
  • Hitrosti vlakov bi se povečale iz 70 km/h do 160 km/h (potniški vlaki);
  • Dnevno bi se povečalo število vlakov in povečanje varnosti.

Samo v lanskem letu so tovorni vlaki iz koprskega pristanišča pripeljali in odpeljali preko 11 milijonov ton, kar je dve tretjine blaga, ki ga iz ladij pretovorijo v Luki Koper. Luka Koper je dobro logistično povezana z mrežo rednih železniških povezav z Avstrijo, Madžarsko, Slovaško, Češko in druge evropske države. Samo iz kontejnerskega terminala dnevno odpelje oziroma pripelje v povprečju 22 vlakov za različne destinacije v Srednji in Vzhodni Evropi.

Za oskrbo zalednega gospodarstva v Srednji in Vzhodni Evropi je luka Koper zelo pomembna. To so priznali tudi v EU, ki je železniški odsek Koper – Divača uvrstila v vseevropsko omrežje TEN-T, in sicer v Baltsko-jadranski in Sredozemski koridor. Ker obstoječa proga med Koprom in Divačo ne ustreza standardom evropskega jedrnega omrežja, se Slovenija intenzivno pripravlja na izgradnjo nove hitre proge, t.i. drugega tira od Kopra do Divače.

Vir : Luka Koper

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s