Kontejnerji za Bavarsko so najhitreje dostavljeni iz Luke Koper

Pri analitski družbi Drewry iz Londona, ki se ukvarja z pomorstvom in transportom so v mesecu marcu naredili študijo, ki analizira različne transportne poti pri prevozu kontejnerjev iz Kitajske do južne Nemčije.

Kot ugotavljajo so pri izbiri transportne poti za naročnika najpomembnejše : razmerje med ceno, tranzitni čas in pogostost povezav. V primeru so izbrali odpremno pristanišče za enega 40 – čeveljskega zabojnika luko Šangaj, za končno destinacijo pa München. Pri vstopnih točkah so izbrali tri področja : severnoevrposka pristanišča (Rotterdam, Hamburg, Antwerpen), pristanišča na ligurski obali (Genova, La Spezia) ter jadranski pristanišči Trst in Koper. Analiza je upoštevala trenutne ladijske in železniške servise, voznine in poudarili, da se ti dejavniki pogosto spreminjajo. Najbolj ključne so bile voznine in ladijske povezave, ki jih ladjarji prilagajo razmeram na trgu. Rotterdam trenutno premore 15 tedenskih linij s Kitajsko, Koper in Trst pa 3.

Avtorji študije so ugotovili, da ima Koper dobre kopenske povezave predvsem z vzhodnim delom Evropske unije, še posebej Madžarsko, Slovaško, Avstrijo in Češko. Na koprskem kontejnerskem terminalu v povprečju dnevno odpremijo 22 kontejnerskih vlakov. Zaradi najkrajšega skupnega tranzitnega časa so v študiji poudarili, da je Koper posebej primeren za naročnike, ki jim je tranzitni čas ključnega pomena. z Šanghaja do Münchna je preko Kopra mogoče priti v 29 dneh za ceno 2.036 USD/kontejner, kar je tri dni prej in le 100 USD dražje v primerjavi s Hamburgom.

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je dejal “da je ugoden tranzitni čas eden izmed ključnih dejavnikov rasti pretovora kontejnerjev, ki je v lanskem letu zrasel za 17%. Poleg tranzitnega časa je potrebno upoštevati tudi dober servis in primerne infrastrukturne pogoje, ki jih v Kopru zagotavljamo z nenehnim posodabljanjem kontejnerskega terminala.”

V prvih treh mesecih letošnjega leta se je ladijski pretovor kontejnerjev povečal za 8,7 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Ponovno smo zabeležili rekord na mesečni ravni, saj smo samo marca pretvorili 73.755 kontejnerskih enot (TEU).

Vir : Luka Koper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s