Viking Sea obiskal Kotor

Popolnoma nova potniška ladja “Viking Sea”, norveško-ameriškega podjetja “Viking Ocean Cruises” je v soboto, 9. aprila obiskal pristanišče Kotor, kot tretjo destinacijo, ki so jo obiskali na svojem prvem komercialnem potovanju. Ladja je v Kotor pripeljala 650 potnikov iz celega sveta, ki jih dež ni motil, da uživajo pri ogledu starega mesta Kotor.
Plovilo dolgo 227 metrov s 47,800 tonami, je odplul iz Istanbula na svoje otvoritveno križarjenje v Benetke, in po obisku grškega pristanišča Pirej, se je prispel v Kotor. Ob tej priložnosti so novo ladjo obiskali predstavniki mesta Kotor, družbe “Luke Kotor” in lokalni zastopnik družbe “Viking Ocean Cruises” pomorska agencija BCM, kot tudi naš novinark.

Gostje je v “Explorers Lounge” salonu sprejel poveljnik, kapetan Atle Hakon Knutsen, kateremu so dobrodošlico v Črni gori želeli pomočnik direktorja “Luke Kotor” Ljubo Radović in Jovo Miajlović z agencije BCM in mu predali ustrezna darila – sliko Trga od orožja v starem mestnem jedru, in novo monografijo Kotorja. Gostitelji so v zameno dobili grb plovila “Viking Sea”, ki jim ga je podelil kapital Knutsen, nato pa povedal, da je bila Boka za njega in njegove potnike pravo otkrivanje, saj ga je plovba po zalivu opozarjala na plovbo po nekaterih norveških fjordih.

“Zaliv me je spomnil na mojo domovino na Norveškem, kjer se planine prav tako strmo spuščajo v morje. Kotor je lepo staro mesto, in upa, da bodo potniki uživali tukaj, čeprav jim danes vreme ni ugodno.” – Je dejal norveški poveljnik, in pokazal veliko zanimanja za bogato pomorsko zgodovino Boke in napovedal, da bo v naslednjem prihodu v Kotor, obiskal lokalni pomorski muzej.

“Lani je tukaj bil “Viking Star”, zdaj smo tudi mi prvič prišli in v naslednjem letu bo prišla tudi nova ladja “Viking Sky”, ki je še vedno v gradnji. Ker imamo naročena še tri nova plovila, ki še niso v gradnji, lahko v prihodnosti pričakujemo, da bo podjetje “Viking Ocean Cruises” zelo pogost gost v zalivu ” je še dodal kapitan Knutsen. V Kotorju se je na svoje novo plovilo vkrcal tudi predsednik in lastnik “Viking Cruises” Torsten Hagen.

Za tipe plovil “Viking Star” je značilna posebna oblika, okolju prijazen dizelsko-električni pogon, široka uporaba sončnih celic kot dodaten vir energije, in skandinavsko praktična okrašena razkošna notranjostj. Vse potniške kabine na ladji imajo svoje balkone, kar pa ne velja za druge križarke. Druga velika razlika, “Vikingovih” plovil od konkurence na trgu za križarjenja je, da nimajo igralnice, ki je nepogrešljivi del drugih potniških plovil, nimajo velikih zabaviščnih centrov, zato pa imajo knjižnico, piano bar, gledališče in kino, kot tudi možnost poslušanja znanstvenih predavanj iz različnih področij, ali pa se okrepite v odlični kuhinji, ki jo neposredno nadzira glavni ladjarski šef – kuhar. Aranžmaji njihovih križarjenj so skrbno oblikovani s poudarkom na potnike, da doživijo in izvejo več o okolici obiskov, ki jih ladja obišče, in da med potovanjem uživajo v številnih umetninah, ki krasijo notranjost potniške ladje.

Gostje iz Črne gore je skozi celotno ladjo popeljal prijazni direktorja križarjenja na “Viking Sea”, Aaron Saifert iz Amerike. Pot so začeli iz impresivnega “Explorers Lounge” salona na sedmi palubi na premcu ladje, ki ponuja čudovit razgled, vse na tej potniški ladji ohranja duh Skandinavije. Dizajn notranjosti ima značilne svetle in pastelne barve, z bogato uporabo lesa -. se posebej izstopa brezov les. Ladja je opremljena s številnimi slikami, kipi, rezbarijami, tapiserijami in z okraski, na več krajih. Spa center, je narejen po posebnih skandinavskih standardih, zato lahko iz vroče savne takoj prideta v ledeno snežno sobo s pravim ledom in snegom. Marsikje po ladji boste našli knjige na policah. “Viking Sea” na svojih 14 palubah lahko sprejme do 930 potnikov, za katere bo skrbelo 440 članov posadke, ki prihajajo iz 37 različnih držav sveta. Po končanem uvodnem potovanju v Benetkah, bo ladja zaplula v London, kjer bo 5. maja na reki Temzi v Greenwichu, organizirana spektakularna slovesnost z uradnim krstom. Več slik na pomorac.net ali bokanews.me

Vir : pomorac.net , Foto: Siniša Luković

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s