Projekt GAINN

V mestu Valencija se je v okviru Fundacion Valenciaport odvijala konferenca z naslovom “Utekočinjeni zemeljski plin kot ladijsko pogonsko gorivo – trenutek resnice”.

Dogodek je potekal tudi v okviru projektov GAINN, ki jih sofinancira EU v sklopu programa Instrument za povezovanje Evrope. Luko Koper je na konferenci zastopal energetski menedžer Goran Matešić.

Pri sami uporabi utekočinjenega zemeljskega plina so obravnavali najpomembnejše ovire in stroške, ki so povezani z oskrbovalno verigo UZP.

V projektu GAINN sta dva ločena projekta GAINN4MOS in GAIN4SHIP INNOVATION. Za kordinacijo obeh skrbi Fundacion Valenciaport. Luka Koper je partner v projektu GAINN4MOS. Cilj obeh projektov je promocija UZP v evropskem delu Sredozemlja in na Portugalskem, saj UZP omogoča učinkovito izpolnjevanje zahtev pri zmanjševanju emisij žveplovih spojin v pomorski plovbi.

Projekti GAINN vključujejo pripravo najrazličnejših analiz, vzpostavitev osnovne infrastrukture za dobavo UZP v pristaniščih, projektiranje ladij na UZP, prilagajanje že obstoječih plovil za UZP ipd.

Vir : Luka Koper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s