Tallink v letu 2015 podvojil čisti dobiček

Čisti dobiček Estonske ladjarske družbe Tallink se je v letu 2015 podvojilo pri rekordnih prihodkih in nižjih stroških. Podjetje je v letu 2015 pripeljalo skupno 9,0 milijona potnikov, kar je za 1,1% več kot v letu 2014. Nerevidirani prihodki družbe Tallink so se povečali za 2,6% na 945.2 milijona evrov, medtem ko se je EBITDA povečal za 20,5% na rekordnih 181,4 milijona EUR. Nerevidirani čisti dobiček družbe je znašal 59.1 milijona evrov, in se povečal za več kot dvakrat. Leto je bilo relativno uspešno za trajektnega operaterja, vendar so v podjetju v zadnjem četrtletju prijavili neto izgubo v višini 1,3 milijona evrov, predvsem zaradi oslabitve. Podjetje je uspelo povečati denarni tok in zmanjšati neto dolg ob koncu leta 2015.

Izboljšanje finančnih rezultatov Tallink je v veliki meri posledica povečanega povpraševanja za prevoz potnikov, kot tudi prodaje blaga in storitev na krovu trajektov za potnike. Prav tako je družba povečala prihodkov od najema ladij, ki generira velik del. Poleg tega je Tallink uspelo optimizirati tudi obratovalne stroške in nizko ceno goriva.

Po mnenju finančnega izida družbe, se je število potnikov na progi med Estonijo in Finsko v letu 2015 povečalo za 5,0%, medtem ko se je prihodek tovora povečal za 17,9%. Na progi Finska – Švedska se je potniški promet povečal za 4,1%, tovorni promet pa za 26,2%. Na progi Latvija – Švedska pa je trajektni operater poročal o rast potnikov na 32,2% in tovora na 46,5%.

Tallink je Estonski trajektni operater, ki trenutno deluje na Baltskega morja z potniškimi trajekti in RoPax ladje iz Estonije na Finsko, iz Estonije na Švedsko, iz Latvije do Švedske in iz Finske na Švedsko. Prav tako je lastnik Silja Line in del SeaRail. Tallink je ena izmed največjih potniških in tovornih ladjarskih družb v regiji Baltskega morja.

Vir + foto : newsmaritime.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s