Prvi poskusni vlak hlajenih tovorov preko Luke Koper

Ponoči v soboto, dne 5.3.2016 so v sklopu projekta Fresh Food Corridors (FFC), ki ga financira tudi EU, opremili iz Luke Koper prvi poskusni vlak z naloženimi kontejnerji s hitro pokvarljivim tovorom namenjen v Rotterdam za končno oskrbo severnoevropskih trgov. Blago je od največjih izraelskih izvoznikov, ki potuje po načelu pomorskih avtocest. V Luko Koper so kontejnerji prispeli z ladjo, pot pa nadaljevali po železnici.

Gre za prvi vlak v zgodovini, ki je – v celoti naložen z »reefer« kontejnerji in je prepotoval Evropo od juga do severa. Za poskusni tovor je bilo izbrano prav koprsko pristanišče. Tovor, ki običajno potuje z ladjami iz Izraela do severnoevropskih pristanišč, bo prispel do iste destinacije v bistveno krajšem času, saj se je preko novega koridorja tranzitni čas skrajšal za 6 dni.

Glavni izziv projekta je oblikovanje vzdržnega logističnega produkta, saj je na eni strani potrebno pridobiti zadostne količine tovora in uskladiti cene s prevozniki, po drugi strani pa je potrebno zagotoviti tehnične rešitve, da pride hlajeni tovor pod ustreznimi pogoji do končne destinacije.

V naslednjih mesecih si bomo prizadevali optimizirati železniške rešitve s ciljem čim krajših tranzitnih časov ter zapolnitve železniških zmogljivosti s povratnimi tovori. Preko projekta FFC bodo s podobnimi odpremami poskusili tudi preko pristanišč v Benetkah in Marseille-Fosu.

Vir + foto : Luka Koper

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s