Kontejnerski in RO – RO terminal Luke Koper dobiva večje kapacitete

Večje kapacitete za kontejnerje in avtomobileV luki Koper so začeli graditi nove tire in skladiščne površine. Prejšnji mesec so na kontejnerskem terminalu zaključili gradnjo dveh novih železniških tirov in tako v smeri proti morju podaljšali tri obstoječe tire. Dodaten tir so postavili na novozgrajenem delu mosta čez preliv v Škocjanski zatok in tako odpravili ozko grlo pri dostopu na kontejnerski terminal. V začetku prihodnjega leta prideta dva nova mostna dvigala na tirih (RMG), tako bo nakladanje in razkladanje kontejnerjev na vagone potekalo na petih železniških tirih, vsak z dolžino 700 m. Kontejnerski terminal je prejšnji mesec zaključil z urejanjem 9.000 kvadratnih metrov velike površine na severo – zahodnem delu prvega pomola, kjer bodo po novem skladiščili polne kontejnerje. Ker je bila površina pred tem ob visokih plimah pod gladino morja, so jo morali dvigniti in utrditi, postavili so hidrantno omrežje, osvetili in zarisali talne oznake. Tako so na novi površini pridobili 120 skladiščnih pozicij, kjer bodo kontejnerje zlagali v tri višine. Naložbo v železniške tire in dodatne skladiščne kapacitete so sofinancirali z evropskimi sredstvi preko projekta NAPA4CORE (program CEF).

Dodatne prostore pa ni dobil le kontejnerski terminal ampak tudi Ro – Ro terminal. Na čelu drugega pomola so pridobili dodatnih 16.000 kvadratnih metrov parkirišč, kjer bodo skladiščili naenkrat 780 avtomobilov.

Oba tovora so v luki Koper označili kot strateški tovor zato bodo v prihodnje v oba tudi vlagali. V lanskem letu so pretovorili 790.736 TEU (kontejnerskih enot) in s tem ohranili primat največjega kontejnerskega terminala v Jadranu. Pri avtomobilih pa dosegli rekord 607.326 avtomobilov in tako ostali med med največjimi avtomobilskimi terminali v Sredozemlju.

Vir + foto : Luka Koper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s