Gaženica vzela Ugljanu naziv najprometne proge

Skupno je 52 domačih trajektov, katamaranov in “klasičnih” ladijskih linij lani pripeljalo 12,5 milijona potnikov in skoraj 3 milijone vozil, kar je za 2,2 odstotka več potnikov in 5,9 odstotka več vozil v primerjavi z letom 2014, so ugotovili v Agencija za obalni linijski pomorski promet.

Naziv najbolj obremenjene potniškem proge je v letu 2015 prevzela relacija Split-Supetar, kjer so “Jadrolinijski” trajekti pripeljali 1,75 milijona potnikov, medtem ko so na relaciji med Zadrom in Prekom, ki je več let bila najbolj obremenjena so pripeljali nekaj več kot milijon potnikov, kar je posledica prenosa prometa iz Zadarskega polotoka v pristanišče Gaženica. To je razlog, zakaj je bila ta relacija s polotoka proti otoku Ugljan daleč najbolj uspešna na hrvaški obali Jadrana s skoraj pol milijona potnikov. Največ vozil, 422.546 so v preteklem letu zabeležili v garažah trajektov v državni lasti, ki so pluli med Valbiska na Krku in Merag na Cresu, medtem ko je 80 tisoč vozil manj bilo zabeleženih na liniji iz pristanišča Split do Supetara, tretje mesto ima iz pod velebitske Stinice proti Mišnjaku, kjer je flota “Rabske plovbe” prevozila okoli 334.000 avtomobilov, tovornjakov in drugih vozil.

Premoč na katamaranskih linijah je tako kot lani ohranila relacija Korčula-Hvar-Split z 287,723 prepeljanih potnikov, sledi ji liniji od Lastova prek Vele Luke do Splita z 135,057 potnikov. Na progah, ki jih zasebna podjetja vzdržujejo se najbolj pozna linija med Zadrom in Dugim otokom, kjer so katamarani “G & V Linea” vkrcali skoraj 94.000 potnikov.
Medtem ko so natančni statistiki ladjarjev, in državne Agencije zabeležili povečanje števila potnikov na večini trajektnih linijah, razen na omenjeni med Zadrom in Prekom in med Zadrom in otokom Ist, ki je prav tako premeščena v Gaženico. Upad interesa je bil opažen na delu katamaranov in ladijskih linij, kot je relacija od Oliba in Silbe (približno 5.500 manj potnikov), in iz Šipana in Lopuda do Dubrovnika (okoli 8.000 potnikov manj ), in Brodarica-Krapanj s približno 22.000 manj potnikov.

Vir : pomorac.net

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s