Dubrovnik napoveduje razvoj novega potniškaga terminala

Koncesijska pogodba za gradnjo, delovanje in razvoj novega potniškega terminala v Dubrovniku je bila objavljena sredi februarja. Dubrovnik Port Authority, ki je v državni lasti je odobril 40 letno koncesijo podjetju Dubrovnik International Cruise Port Investment, ki je v skupni lasti turškega podjetja Global Port Holdings in Bouygues Batiment International v lasti francoskega gradbenega velikana.

Delo se bo najprej začelo na področju Dubrovniškega pristanišča Gruž, kjer bodo začeli zgradili DPA poslovno stavbo v septembru in oktobru letos. Dela bodo predvidoma končana do konca leta 2018. Investicija je vredna približno 100 milijonov dolarjev. V zameno bodo partnerji DIPCI dobili 40 letno koncesijo.

DIPCI bo po drugi strani odpravil obstoječe zgradbe, vključno z velikim supermarketom in dal na razpolago območje za gradnjo sodobnega potniškega terminala. V terminalu bodo nadstropne več namenske garaže in mednarodna avtobusna postaja Dubrovnik – Gruž. Le 3 km od Dubrovnika se nahaja glavna atrakcija : Staro mesto, ki spada pod svetovno dediščino UNESCO. Zaradi velike potencialne in strateške lokacije na območju mesta je projekt pritegnil veliko zanimanje več pomembnih mednarodnih in lokalnih bank.

Dubrovnik je ocenil svoje pristanišče kot “Marquee Port”, ki je lani z okoli 600 klicev na leto prinesel 860.000 potnikov. Uvrščen je na 10. mesto na svetu in tretje v Sredozemlju. Razvoj pristanišča sovpada s podobnimi projekti za povečanje zmogljivosti letališča Dubrovnik, gradnja avtoceste med letališčem in mestom bo povečala število križarjenj v prihodnosti. GPH CEO Saygin Narin je povedal “Naš glavni cilj je podpora vzdržnosti Dubrovnika z ustvarjanjem privlačnega starega mestnega dela in zmanjšanje zastojev, še posebno v sezoni.”

Dubrovnik je za GHP deseta potniška luka za križarjenja poleg tistih v Barceloni in Malagi (obe Španija); Lizbona (Portugalska); Akdeniz- Antalya , Bodrum in Ege Ports- Kusadasi (Turčija); Adria-Bar (Črna gora); Valetta (Malta); in Singapur . Ocenjujejo, da bo v letu 2016, Dubrovnik sprejel več kot 5 milijonov potnikov letno kar ustreza približno 19% sredozemskega trga križarjenj. Victor Stefanescu, direktor BBI za Južno Evropo je povedal:

“Država in mestni partnerji nam bodo pomagali oživiti ta novi del mesta, ki daje močan impulz za razvoj bisera Jadrana.”

Vir : cruisemapper.com , foto : justdubrovnik.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s