Luka Felixstowe pozdravlja velike kontejnerske ladje

Lani so v luki Felixstowe pozdravili 105 klicev velikih kontejnerskih ladij, kapacitete več kot 18.000 TEU, vključno z vsemi največjimi kontejnerskimi ladjami na svetu. Tako se je luka Felixstowe trdno uveljavila kot največje britansko pristanišče za prihod teh velikanov morja.

Leto mega ladij se je začelo januarja z razpisom kontejnerske ladje CSCL Globe, kapacitete 19,100 TEU in s tem določila nov svetovni rekord kot največja ladja.

Rekord je bil kratkotrajen, saj je MSC Oscar, kapacitete 19.224 TEU potisnil lestvico še višje, ko je prispel marca v luko Felixstowe. V juniju je v luko Felixstowe prispela tudi kontejnerska ladja Barzan, ladjarja United Arab Shipping Company (UASC), ki se razvršča v A – 18 razred plovil.

Čeprav se oglašuje kot “samo” 18.800 TEU, ima ta A-18 ladja nazivno kapaciteto 19,870 TEU. Barzanova sestrska ladja, Al Nefud, je postala 100. mega ladja leta 2015, ko je prišla v luko Felixstowe v začetku decembra.

Lawrence Yam, komercialni direktor podjetja Hutchinson Ports (UK) je komentiral rast v velikosti kontejnerskih ladij in dejal: “Kontejnerski ladijski sektor je zelo tekmovalen. Ladje te velikosti omogočajo, da operaterji koristijo ekonomijo obsega in zmanjšajo povprečne stroške reže za vsak kontejner, ki ga prevažajo. Učinkovitejše ladje pomenijo tudi zmanjšanje emisij na kontejner in tako zmanjšujejo nadaljnji vpliv na okolje, kar je že najbolj okolju prijazna oblika tovornega prometa. ”

Prva 18.000 TEU mega-ladja, ki je prišla julija v Felixstowe je bila Majestic Maersk, ena od prvih ladij Maersk Line, razreda Triple-E. Ena od zadnjih 20 plovil serije je Marchen Maersk.

Vir : marinelink.com, foto : Port of Felixstowe

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s