TRANSPORTNA POT PREKO LUKE KOPER

Avtomobilski gigant Mercedes je sporočil, da se je “južna logistična pot” izkazala za zelo dobro izbiro.  Po štirih mesecih izvoza avtomobilov preko koprskega pristanišča so se v Mercedesu odzvali s sporočilom za javnost. Ti ocenjujejo “južno logistično pot” ko prelomnico pri razvoju svoje globalne logistične mreže.

Izvoz avtomobilov preko Kopra na Daljni vzhod predstavlja velik korak pri izboljšanju celotne logistike pri distribucijah vozil. Krajša transportna pot pomeni večjo prilagodljivost, nižje stroške ter tudi okoljski vidik. Po nemških lukah Bremerhaven in Zeebrugg je Koper šele tretje izvozno pristanišče, ki ga je Mercedes izbral in vključil v svoje oskrbovalne verige. Ključni izbor je bila zanesljivost infrastrukture in specifične izkušnje pri pretovoru in skladiščenju tako občutljivega tovora. Alexander Koesling je pri Mercedesu odgovoren za logistiko osebnih vozil je dejal, da je Koper s svojo lego in zmogljivostmi idealna luka za izvoz avtomobilov v Azijo. Večina avtomobilov gre iz Kopra na Kitajsko, v Singapur in v Brunej.

Sporočilo Mercedes prihaja v času ko so na slovenskem železniškem omrežju bili zastoji. Takrat se je Daimler odločil, da zaradi zastojev na železnicah preusmeri del pošiljk avtomobilov v nemško pristanišče, ki so bili proizvedeni v Kecskemétu na Madžarskem. Gre za enega od proizvodnih obratov od koder avtomobili potujejo v Luko Koper. Ostali se nahajajo v Sindelfingnu in Rastattu na jugozahodu Nemčije. Avtomobili Smart, ki prav tako spadajo pod Mercedes pa prihajajo iz francoske tovarne Hambach in iz novomeške tovarne v Sloveniji (REVOZ).

Ker je posel velikega pomena, tudi v luči pridobivanja dodatnih poslov z avtomobili, smo v Luki Koper od železniških prevoznikov zahtevali zagotovila, da bodo v bodoče omogočili nemoten dovoz tovora v pristanišče in potrebne kapacitete za izpeljavo posla. Pri blagovnih tokovih iz proizvodnih obratov v Nemčiji za enkrat težav nismo zaznali. Predsednik uprave Dragomir Matić je ob tem poudaril: »Vsi vpleteni se maksimalno trudimo, da izpolnimo pričakovanja stranke, saj se zavedamo, da druge priložnosti enostavno ne bomo imeli.«

Vir + foto : Luka Koper

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s