EVROPSKI ENERGETSKI TERMINAL IMA POLNE ROKE DELA

V dobrem tednu bodo na evropskem energetskem terminalom v Luki Koper raztovorili štiri ladje. Iz teh štirih različnih ladij bodo raztovorili 600.000 ton premoga in železove rude. Najprej sta v luko prispeli dve velikanki China Prosperity in CSK Beilun, vsaka pa je imela na krovu 165.000 ton premoga. Ladja Samjohn Vision bo pripeljala 183.000 ton železove rude, kasneje pa pride še ladja Adelante z 75.000 ton premoga. Tako velike količine v relativno kratkem času so prej izjema kot pravilo so dejali sodelavci z EET. Minuli dnevi in še nekaj prihodnjih bodo zato minili v neprekinjenem pretovarjanju obeh vrst tovora v vseh treh izmenah.

Začetki terminala segajo v leto 1984, takrat se je imenoval terminal za razsute tovore. Zaradi pozornosti pri varovanju okolja so terminal v naslednjih letih opremili s proti prašno ogrado in sistemom vodnih prh. V letu 2013 so uvedli tehnologijo prekrivanja rude in premoga s celulozo, ki onemogoča prašenje tudi v zahtevnih vremenskih pogojih.

Približno četrtino celotnega letnega pretovora doseže evropski energetski terminal. Železova ruda v Koper prihaja iz Južne Afrike in Brazilije, namenjena je predvsem za avstrijske jeklarne. Premog pa je namenjen pretežno v Slovenijo, Avstrijo in Italijo, izvira pa iz ZDA, Rusije in Azije.

Vir + foto : Luka Koper

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s