V luki Bilbao bodo gradili nov potniški terminal

Pristanišče Bilbao je oddalo naročilo za gradbena dela svojega načrtovanega potniškega terminala v vrednosti 4,6 milijona evra. Terminal bo gradil konzorcij Giroa, SAU – Excavaciones Viuda de Sainz SA. Zaključen pa bo v 11 mesecih.

Ob istem času je podjetje Prosertek SL oddal naročilo za načrtovanje in izvedbo del za izgradnjo prehoda v terminalu za potnike, vrednost investicije je 1 milijon evrov. Zaključek je planiran v roku 10 mesecev.

Novi potniški terminal bo visok 15 metrov, njegova celotna površina pa 3.200 kvadratnih metrov. Zasnovan je bil kot velika pravokotna steklena stavba, ki bo zaščitena z lahko cinkasto streho s šestimi strešnimi okni. Strešna okna bodo imela poševni vidik in dinamičen videz. Objekt bo sestavljen iz dveh glavnih nadstropjih. Dvorana in turistične informacije bodo v spodnji etaži, kjer je začetek za sprejem potnikov in check-in. Dovolj prostora bo na voljo za izkrcavanje potnikov in prtljage. V enem izmed nadstropjih bo sprejem VIP potnikov, salon in pisarne, medtem ko bo v prvem nadstropju območje čakalnih vrst za vkrcavanje in izkrcavanje potnikov tam bo tudi nadzorno območje potniškega dela.

Da bi poskrbeli za vkrcavanje in izkrcavanje potnikov, ki začnejo ali končajo svoje križarjenje v pristanišču Bilbao. Zato so stavbo zasnovali tako, da so ločili potnike od prtljage. Prav tako so zaradi operativnih razlogov, območja za vkrcanje in izkrcanje ločili z neodvisnimi stezami, in tako olajšali potnikom, ki vstopajo ali odhajajo.

Zasnova je bila izvedena po izčrpni študiji in analizi funkcionalnih zahtev tovrstne zgradbe. Posebna pozornost je bila namenjena na podatkih, ki so jih posredovale velike potniške linije v zvezi z mednarodnimi varnostnimi in zaščitnimi normami. Funkcionalnost, trajnost, enostavno vzdrževanje in varnost so bili ključni pri izbiri materialov.

Druga pomembna značilnost terminala je, da se odpira proti plovilu. Potniki bodo dostopali do terminala in / ali iz plovila neposredno, udobno in varno, ne da bi se sprehodili po pomolu, prehod bo podoben tistim na letališčih.

Leta 2015, je Bilbao obiskalo 43 potniških ladij, ki so pripeljale 70.541 potnikov, od katerih jih je devet obiskalo pristanišče Bilbao prvič. Polovica potnikov za križarjenja so bili britanski, 17% nemški, in 13% ameriških. Eden izmed vrhuncev je bila potniška ladja Anthem of the Seas, ladjarja Royal Caribbean International, ki na krov sprejme 4.200 potnikov.

Napovedi za leto 2016 bodo znani meseca marca na srečanju Seatrade Cruise Global v Fort Lauderdale, čeprav že obstajajo znaki, da bo povečanje prometa za približno 55 plovil. To je zaradi novega pomola za križarjenje, ki Luki Bilbao omogoča, da ponudijo tri priveze, kar ponuja možnosti na vseh progah za križarjenje brez omejitev.

Vir : cruiseeurope.com, foto : Port of Bilbao

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s