Pogodba za gradnjo Anaklia Deep Sea Port

Anaklia Development Consortium LLC je oddala naročilo za izgradnjo in razvoj pristanišča v Anaklia, v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev, tako bodo vzpostavili novi pomorski koridor med Kitajsko in Evropo, kar lahko pomaga obnoviti zgodovinski Silk Road.

Gradnja na projektu naj bi začela do konca leta 2016, ob zaključku okoljskih pregledov. Pristanišče bo začelo delovati tri leta po njeni prelomnici in bo imelo zmogljivosti za obdelavo 100 milijonov ton tovora in bodo do leta 2025 ustvarili 0,5% BDP letno.

Pristanišče, obsega približno 400 hektarjev zemljišč, bo imelo dostopnost za ladje do post-panamax velikosti.

V skladu s pogodbo, Anaklia Development Consortium LLC prav tako prejme pravico do razvoja Free Industrial Zone na okoli 600 hektarjev zemljišč, ki mejijo na luko.

Vlada Georgia (Gruzija), je sprožila projekt in se je zavezala, da bo investirala 100 milijonov dolarjev pri zagotavljanju uspeha.

“Projekt Anaklia predstavlja naložbo v obnovo Silk Road, ki bo plačal dividende za veliko generacij delavcev v Aziji in Evropi,” je dejal Mamuka Khazaradze, ustanovitelj in predsednik TBC Holding.

Evropska komisija je napovedala, da bo modernizacija storitev ladijskega prevoza na Anaklia rešila gospodarstvo za 10 milijard EUR do leta 2030 in zmanjšanje s tem povezanih luških stroškov za skoraj 7%.

Anaklia se nahaja na vzhodnem robu Črnega morja, in strateško sedi na najkrajši poti iz Kitajske v Evropo. Pot je v zadnjem času postala osrednja točka za 40 milijard dolarjev kitajskih naložb v infrastrukturo v okviru sklada Silk Road in že predstavlja 26% obsega kitajske zunanje trgovine.

Anaklia Development Consortium je skupno podjetje med TBC Holding LLC, s sedežem v Gruziji, in Conti International LLC, iz ZDA na področju infrastrukturnih in investicijskih projektov. Drugi ključni partnerji so luški oblikovalec Moffatt & Nichol in pristaniški svetovalec Maritime & Transport Business Solutions iz Nizozemske.

Vir : worldmaritimenews.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s