Cosco and DP World dala ponudbo za koncesijo luke Limassol

Kitajska ladjarska družba COSCO in Dubajski luški operater DP World sta predložila zahtevke za privatizacijo pristanišča Limassol na Grškem delu Cipra. Državno Ministrstvo za promet in zveze je objavilo razpis, prejelo skupaj 14 prijav za ponudbe, vključno s 6 prijav za upravljanje kontejnerskega terminala, tri prijave za ravnanje z morskim transportom in pet prijav za delovanje večnamenskega potniškega terminala. Razpis je bil zaprt v preteklem tednu in je imel rekordno število prijav. Pogodbe za operacije za kontejnerje in potniških terminalov bodo sklenjene za obdobje med 25 in 30 let, medtem ko se pričakuje, da bo pogodba za pomorski promet, podpisana za obdobje med 10 in 20 let.

Pregled in odpiranje prijav se je začelo zato vlada načrtuje, da bo prve rezultate objavila ob koncu prvega četrtletja leta 2016. Po tem bodo potekala dodatna pogajanja med najboljšimi ponudniki in lokalnih organov, ki bodo izbrali skupaj z strokovno komisijo najboljšo ponudbo.

Med ponudniki za kontejnerski terminal so kitajska ladjarska družba COSCO in Dubaj port operator DP World. Prejšnji teden je kitajski velikan COSCO dobil koncesijo Piraeus Port Authority in tako povečal delež v pristaniških dejavnostih na 67%. Pri ponudbah za luko Limassol na Cipru, namerava upravljavec razviti sinergije med obema terminaloma ter še izboljšati kakovost in učinkovitost storitev.

Limassol Port je največje, glavno in najbolj obremenjeno pristanišče na Cipru, ki je sposoben sprejeti plovila z največjo dolžino 250 metrov in največjim ugrezom 14 metrov. Pristanišče je dosegljivo preko pristopa v kanal, ki je globoko 15 metrov in 150 metrov široko med koncema dveh valolomov.

Vir + foto : newsmaritime.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s