“Norwegian Cruises” namesto v Turčijo, plovila pošilja v Črno Goro

Čeprav bi morala biti glavna turistična sezona v najbolj prometni Črnogorski luki Kotor rekordna bo zelo verjetno, da bodo rekordi v sezoni 2016 preseženi. Upravitelj državnega podjetja “Luka Kotor” d.d., ki upravlja luko pod zidovi starega mesta je potrdil, da za letos pričakujejo prihod 420 ladij za križarjenja. Že sedaj pa je zagotovo, da bo v zaliv Boke prišlo najmanj 437 potniških ladij.

Norveški ladjar Norwegian Cruises, je v zadnji minuti spremenil prvotno načrtovane 3 prihode na skupno 18 prihodov svojih ladij za križarjenja v Boko. Ladja “Norwegian Jade”, ki je lani premierno prišla v Kotor, bo v sezoni 2016 prišla dvakrat, celo 16-krat pa bo v Boko prišla potniška ladja “Norwegian Spirit” nosilnosti 75,900 ton.

“Podjetje je zaradi znanih razlogov, ki so se zgodili v Turčiji, načrtovane prihode njihovih ladij v luke Istanbul in Kusadasi preklicalo in jih je nadomestilo s prihodi “Norwegian Spirit” v Boko. Zaradi velike množice v pristanišču Kotor, se bo ladja morala večkrat zasidrati na rezervnem sidrišču pred Orahovcem in tam jih bodo s čolni za prevoz potnikov pripeljali do pomola.”- je potrdil Mihailo Vukić iz Barske agencije “Allegra”, ki je agent družbe Norwegian v Črni gori.”

Če k nam pridejo predstavniki vlade na obisk in, če bi imeli tudi v drugih delih zaliva kapacitete bi lahko 2016 sprejeli do 500 potniških ladij. Tako velik je interes ladjarjev, da pridejo do Črne gore in Boke, zaradi neugodnih razmer in nedavnih varnostnih incidentov v nekaterih sredozemskih državah, kot so Turčija, Egipt, Tunizija.”- je dejal izvršni direktor “Luka Kotor” d.d. Vaso Kusovac.

Poudaril je da je  Kotor z rezultati potrdil svoj status kot tretje najbolj obremenjeno pristanišče za križarjenja po Jadranu in osmo v Sredozemlju, Kusovac je dejal, da je to kapital, ki ga ne bi nobena država izpustila iz rok, vendar pa bi naredil vse, da bi še dodatno izboljšali pogoje za razvoj milijonske vredne pomorske turistične dejavnosti, iz katerih zaslužijo, pošiljatelji, zastopniki, državne uprave, dobavitelji, gostilničarji, gostinci, trgovci, vodniki, prevozniki, taksi vozniki, do pristaniških in pilotnih storitev. Kusovac je dodal, da bi zaradi takšne situacije, morali v bližini Orahovac namestiti pomol za prihod tenderov s potniki, iz potniških ladjah , ki so zasidrane, parkirišče za avtobuse in začasni mejni prehod, ker prevozniki ne želijo svojih potnikov z ladje voziti več ur do mesta, katerega želijo potniki obiskati.

Sicer pa poleg velikega povečanja, ki ga bo letos v številu prihodov ladij v Črno goro zabeležil “Norwegian Cruises”, rast bo zabeležena tudi pri drugih večjih partnerjev Luke Kotor – predvsem italijanske ladjarske družbe “MSC Cruises” in “Costa Crociere” in največjih korporacij za križarjenja, kot sta ameriški “Carnival” in “Royal Caribbean”. Glavna sezona v pristanišču ob vznožju starega mestnega obzidja, ki ima tudi pozimi trajne prihode mini potniških ladij “Athena” in “Artemis” ameriškega podjetja “Grand Circle Cruises”, se bo začela 3. marca ob vstopu letošnje prve večje ladje, 140 metrov dolge ladje Berlin nemškega podjetja FTI. Prva sezonska mega-potniške ladje, italijanska “Costa Mediterranea” dolga je 292 metrov, in prihaja v Kotor 28. marca. V luki Kotor bodo imeli privilegij da 9. aprila gostijo povsem novo ladjo 47,800 tonsko “Viking Sea”, na njenem prvem komercialnem potovanju potem ko jo bodo v tržaški ladjedelnici dostavili lastniku, norveški družbi “Viking Ocean Cruises”.

Na seznamu tistih, ki bodo prišle to poletje v Kotor so znana imena ladij, katere so že več let nazaj redno obiskovale s potniškimi ladjami Boko “Chrystal Symphony”, “Seven Seas Navigator”, “Silver Whisper”, “Le Lyrial”, “Oceana”, “Celebrity Constellation”, “Vision of the Seas”, “Mein Schiff 2”, “Oriana”, “Riviera”, “Rhapsody of the Seas”, in največja jadrnica na svetu, “Royal Clipper” ali ena izmed najlepših ladij na svetu doslej “Sea Cloud”. MSC Cruises bo redno pripeljal svojo mega križarko “MSC Orchestra” in nekoliko manjšo “MSC Sinfonia”. Britanski “Thomson Cruises” bo zelo pogost gost v zalivu s križarko “Thomson Dream” in “Thomson Celebrity”, medtem ko bo nizozemski “Holland America Line” to sezono pripeljal križarko “Prinsendam” in “Eurodam”. Ena od novosti v letošnjem letu v Boki bo 292 metrov dolga križarka “Vision of the Seas” z nosilnostjo 90 tisoč ton, družbe “Royal Caribbean”. Slavni britanski “Cunard Line”, bo zastopan z eno od svojih treh kraljic “Queen Victoria”, medtem ko bo največja ladja, ki bo v letošnjem letu redno prihajala v Boko, 330 metrov dolga potniška ladja “Royal Princess”, nosilnosti 142.714 ton, družbe “Princess Cruises”.

Novost je, da bo letos prvič v Boko, prišla ena od ladij slavnega nemškega podjetja “Aida Cruises” – 292 metrov dolga ladje za križarjenje “AIDAbella” nosilnosti 69,200 ton, prišli bodo 5. maja in tako preučili to destinacijo za nemške potnike. Glavna navtična sezona v Boki, se bo končala 13. decembra ko v Kotor prispe zadnja večja ladja za križarjenje, “Minerva” nosilnosti 12.900 ton.

Potniške ladje bi šle tudi v Bar, a jim “Port of Adria” ne odgovarja

Dolgo pričakovana strategija, ki bi postavila Bar na zemljevid podjetij za križarjenja bi lahko bila mogoče letos kot del britanske družbe “Thomson”, ki je zainteresirana, da pošlje svoje ladje v pristanišče mesta pod Rumija. A ta rešitev je zelo negotova zaradi lenosti upravljavca pristanišča.

“Že več kot pet let se borimo na vse načine, da bi v Bar pripeljali križarke, saj bi to za gospodarstvo našega mesta veliko pomenilo. To idejo stalno promoviramo na največjih sejmov na svetu in družba “Thomson” je to sprejel in je napovedal sedem prihodov svojih ladij “Thomson Celebration” v Bar. Vendar pa še vedno ne moremo potrditi, našemu partnerju, da bo vse pripravljeno, da se sprejme ladja, predvsem zaradi družbe Port of Adria (nekdanji kontejnerski terminal), ki kljub našim prizadevanjem, niso odgovorili o cenah in drugih pogojih, pod katerimi bi ladjo za križarjenje, vezali na pomol pod Volujice. To je preprosto nerazumljivo.! “- pravi Mihailo Vukić iz agencije “Allegra”.

Vir : pomorac.net

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s