NP Brioni dobili prvo hibridno plovili v Hrvaški

Zavarovano vodno morsko območje Narodnega parka Brioni se bo sedaj spremljala z okolju prijaznim plovilom, ki je bil proizveden v domačih ladjedelnicah. Vrednost plovila je 1,6 milijona kun. To je prvo hibridno plovilo na Hrvaškem, ki se bo uporabljal za nadzor in raziskave zaščitenih morskih območij. To je primer, kako vlagati v “zeleno” opremo, nacionalnih in naravnih parkov za povečanje ravni varovanja narave in hkrati ustvarjanje novih delovnih mest za lokalne družbe ” je dejal namestnik ministra za okolje in naravo Nenad Strizrep ob prvem nakupu hibridnega plovila za spremljanje zaščitenega morskega območja na Hrvaškem . Ministrstvo za okolje in varstvo narave NP Brioni je odobrilo nakup hibridnega plovila, kateregs je z 80% sofinanciral Sklad za varstvo okolja in energetsko učinkovitost. Skupaj s klasičnim pogonom, plovilo koristi dva elektromotorja in je boljše za okolje, saj ga manj onesnažuje.

Varuhi narave in strokovnjaki Nacionalnega Parka Brioni bodo plovilo uporabljali za spremljanje in raziskovanje lokalne vode parka, za katerega je značilno veliko bogastvo flore in favne.

“Prizadevamo si za trajnostni razvoj in upravljanje z najnižjimi stroški ter varstvo in izboljšanje naravnih, kulturnih in zgodovinskih vrednot narodnega parka Brioni. To nalogo je lažje doseči s kakovostno podporo oblasti,” je dejal direktor Nacionalnega parka Brioni Sandro Dujmović. Direktor je dejal, da je novo plovilo dolgo 9,60 metra in ima najvišjo hitrost 30 vozlov. Plovilo so zgradili v Rabski ladjedelnici “ladjedelništvo PIčULJAN. Zanimanje za plovilo, ki je za okolje prijazno plovilo, so že pokazale institucije, ki se ukvarjajo z varstvom narave v Sloveniji in Italiji.

Nakup hibridnega plovila je eden v nizu projektov za čistejši prevoz, ki se izvaja na Brionih. Uprava parka je doslej kupila že 16 električnih avtomobilov, 12 električnih koles, dva električna vlaka za obiskovalce, štiri segwaye in je postavila tri polnilnice za vozila na električni pogon. V Nacionalnem parku Brioni so v zadnjih štirih letih bili realizirani projekti v vrednosti skoraj 20 milijonov kun. V decembru 2015 so odprli izobraževalni – predstavitveni center “Hiša za čolne”. Projekt je vreden približno 9 milijonov kun. Financiran je s strani Ministrstva za okolje in varstvo narave v okviru projekta “Vključevanje v Naturo EU 2000” s 3,2 milijona kun. Sklad za varstvo okolja in energetsko učinkovitost je prispeval 4,9 milijona kun. Mreža zaščitenih območij Sredozemskega MedPAN je prispevala 110.000 kun, medtem ko so ostalo zagotovili NP Brioni. Trenutno se pripravlja dokumentacija za projekt “Moderni turistični doživljaji skritih posebnosti Brionov”, ki se bo uporabljala za financiranje iz sredstev EU. Vrednost projekta je ocenjena na 22,8 milijona kun. V infrastrukturnih projektih, ki so v zavarovanih območjih na Hrvaškem je bilo zadnjih štirih letih vloženih približno 400 milijonov kun, EU pa že pripravlja nove projekte za sofinanciranje, vredne več kot pol milijarde kun.

Vir : pomorac.net

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s