Operaterji terminalov v luki Antwerp v preiskavi

Evropska komisija je začela preiskavo o zmanjšanju kompenzacijskih plačil dveh operaterjev kontejnerskega terminala v pristanišču Antwerpen, Belgija, da bi ugotovili ali jim je domnevna pomoč dala neupravičeno prednost pred konkurenti.

V skladu s sporazumi o koncesijskih pogodbah s operaterjem kontejnerskega terminala v luki Antwerp (PSA Antwerp NV in Antwerp Gateway NV), bi morali operaterji vsako leto ustvariti minimalno količino zabojnikov v pristanišču.

Med letoma 2009 in 2012 dva operaterja nista dosegla določene minimalne zahteve glede tonaže, in v skladu s sporazumom, sta dolžna plačati odškodnino organu.

Toda namesto da bi pobiranje nadomestila bilo plačano v marcu 2013 je v luški organ Port Authority Antwerp, nepričakovano zmanjšal minimalno zahtevo glede tonaže navzdol, kar znatno zmanjša znesek odškodnine.

Zato je znižanje nadomestila, ki ga je izdala za PSA Antwerp NV in Antwerpen Gateway NV javna intervencija.

“Po pritožbi konkurenta, je komisija EU začela poglobljeno preiskavo, da preuči, ali bi zasebni vlagatelj lahko zmanjšal svojo odškodnino na podoben način,” je dejala komisija EU.

“Če operacija ni bila izvedena v skladu s tržnimi pogoji bi to lahko pomenilo državno pomoč v smislu pravil EU. Komisija bo nato preverila, ali bi lahko taka pomoč bila odobrena na podlagi pravil o državni pomoči, ki omogočajo državam članicam dodeliti državno pomoč za določene cilje javnega interesa. “

Leta 2004 je v Port Authority Antwerp sklenila koncesijske pogodbe s PSA Antwerp NV in Antwerpen Gateway NV za obdobje 42 let za storitve pretovarjanja kontejnerjev v Deurganck dok.

Vir : worldmaritimenews.com , foto : Port of Antwerp

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s