Luka Marseille pripravljena na 20.000 TEU ladje

Pristanišče Marseille je že pripravljeno za sprejem kontejnerskih ladij, kapacitete do 20.000 TEU. Seayard Fos terminal je naročil žerjave za delovanje do 24 vrstic kontejnerjev, kar je natančno večini enot, ki se uporabljajo, recimo na ladji MSC Opera. MSC je večinski delničar terminala Focean in ima 50% delnic, skupaj z Maersk (40% delnic) in Cosco (10% delnic) ali bolj natančneje China Cosco po združitvi z China Shipping.

Pridobitev Seayard terminala prihaja le nekaj dni po tem ko je konkurenčno podjetje EUROFOS (skupno podjetje med DP World in Terminal Link CMA CGM skupine ), ki je odredila dva dvigala, ki lahko nosijo do 26 vrstic zabojnikov ob koncu leta 2015. EUROFOS-ovi žerjavi se bodo začeli sestavljati februarja in bodo največji na svetu v svoji kategoriji. Oba EUROFOS in Seayard žerjavi (ki ima že dva žerjava sposobna opravljati 22 vrstic zabojnikov) bosta zgrajena od španske družbe Paceco.

In tako je družba začela svoj izziv za VTE, ki je genovski terminal, in bo leta 2016, opremljeno s štirimi novimi dvigali za velike kontejnerske ladje. Štirje VTE žerjavi, ki so bili naročeni lani iz kitajskega proizvajalca ZPMC v Šanghaju, lahko delujejo do 25 vrstic zabojnikov. Čeprav niti Genoa niti Marseille nista v upanju, da bi dobila največje velikanske ladje, ki so namenjene za trgovino med Daljnim vzhodom in severno Evropo. Uradne izjave v zvezi s tem so na podlagi preudarnosti. “Ta žerjav, bo sposoben izpeljati ladje do 20.000 TEU, čeprav ne mislim, da jih bomo prejeli v Fos kadarkoli prej” je dejal Claus Elleman-Jensenm, Seayard CEO.

V zadnjih letih se je rast mornarice gigantizma povečevalo hitreje, kot smo pričakovali, in upravljavce terminalov raje ne bo presenetilo. Zato je treba zabeležiti, da sta leta 2016, dva od največjih končnih namembnih pristanišč v zahodnem Sredozemlju, Marseille in Genova, postala sposobna, na papirju, za sprejem ladij do 20.000 TEU.

Vir : vesselfinder.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s