Ferguson Marine naredilo tretjo hibridno plovilo

Ladjedelnica Clyde, Ferguson Marine Engineering iz pristanišča Glasgow je predstavil pet mesecev pred predvidenim rokom tretji hibridni trajekt, MV Catriona. To je začetek nadaljevanja uspešnih prvih dveh dizelskih litij-ionskih hibridnih trajektov iz iste ladjedelnice v letih 2012 in 2013.

Je prvo plovilo, pod novima lastnikoma ladjedelnice Jim McColl in Clyde Blowers Capital. Plovilo uporablja tehnološki napredeni nizkoogljični hibridni pogonski sistem, ki združuje kombinacijo dizelskega motorja z električno baterijo, s tem zmanjša porabo fosilnih goriv in emisij ogljika do 20%. To se napaja z majhnimi sklopi dizelskih generatorjev, ki hranijo do 400 voltov moči v centrali, ki oskrbuje moč električnih pogonskih motorjev. Dve litij-ionske baterije skupaj nudita 900 KWh

V preteklem letu se je Ferguson Marine soočil z velikim naročilom. Število zaposlenih se je povečalo iz 70 na 200, petnajst novih vajencev pa je začelo usposabljanje, in rezultati začetne naložbe v višini 12 milijonov funtov začenjajo dobivati obliko.

Novi objekti bodo končani do maja 2016, do septembra 2016 sledi gradnja bloka pisarne. Pogodba za gradnjo prvih dveh LNG roll on- roll off trajektov za Veliko Britanijo je bila podpisana 16. oktobra 2015,dobavljeni pa bodo v letu 2018.

Predsednik podjetja Clyde Blowers, Jim McColl, je dejal: “Ta mejnik na današnji dan potrjuje stališče Ferguson Marine kot mednarodne priznane ladjedelnice. Catriona dokazuje moč Ferguson Marine kot tehnološko napredno plovilo, visoko vrednost proizvodnje”.

Direktor, Liam Campbell, je dejal: “To je zelo ponosen dan. Lansiranje prikazuje, kako se je ladjedelnica stopnjevala in potrjuje Ferguson Marine kot vodilni dobavitelj trgovskih ladij, v Veliki Britaniji in inovativnih zelenih plovil na mednarodni ravni. To je tretji hibridni trajekt ladjedelnice, in pričakujemo, da obstaja še veliko več, takšnih trajektov. Trenutno smo veliko vlagali v objekte in opremo ter se pripravljamo na naslednji izziv – gradnjo prvih dveh LNG trajektov v Veliki Britaniji. Ferguson Marine je zavezana k ustvarjanju svetle prihodnosti ladjedelništva in morskega inženiringa na Clyde, z vsemi prednostmi, tako za lastnike kot upravljavce ter za delovna mesta in spretnosti na lokalni ravni.”

Še nekaj o MV Catriona : Nosi številko trupa 727. Ferguson Marine, označi vsako plovilo z ID številko, ki jo je zgradil v svoji ladjedelnici. Pogodbo so sklenili z CMAL, septembra 2014. Plovilo bo začelo obratovati jeseni 2016, sprejelo pa bo 150 potnikov in 23 avtomobilov oziroma dva težka tovorna vozila. Hitrost bo 9 vozlov.

 

Vir : vesselfinder.com , FOTO : Ferguson Marine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s