Arctech Helsinki poimenoval novi ledolomilec Polaris

Finska ladjedelnica Arctech Helsinki Shipyard je na slovestnosti poimenovala novo generacijo ledolomilca po imenu Polaris. Skoraj 110 metrov dolgi ledolomilec bo poganjalo dizelsko gorivo in utekočinjeni zemeljski plin (LNG), ki bo občutno zmanjšal emisije ogljika in stroške za gorivo. Po zaključku gradnje bo Polaris okolju najbolj prijazen ledolomilec na svetu. Novi ledolomilec je bil zasnovan posebej za zahtevne operacije ledolomilcev v Baltskem morju in bo opremljen za predelavo nafte in zasilno vleko. Ime Polaris se nanaša na Severnico, ki je pomembno navigacijsko zvezdišče za pomorščake na severnih morjih.

“To je naša odgovornost, da zagotovimo okvir za poslovanje zimske plovbe in za zagotovitev učinkovitega celoletnega pomorskega prometa na Finskem. Toplo pozdravljamo novi ledolomilec, ki bo zagotavljal dodatno zmogljivost ledolomilcev “je opozoril Antti Vehviläinen, generalni direktor Finske Prometne agencije.

“Vremenske razmere na ledu v Baltskem morju se močno razlikujejo in jih je težko predvideti. Polaris bo zadovoljil potrebe finske zimske plovbe v še večjem obsegu,” je povedal Tero Vauraste, predsednik uprave Arctia Shipping Ltd.

Po božiču bo Polaris odšel iz dvorane, kjer ga gradijo in se bo preselil na pomol za končno opremljanje in zagon. Lastniku ga bodo predali pozimi 2016.

 

Vir : worldmaritimenews.com , FOTO : Arctech Helsinki

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s