ABB bo poganjal futoristični hibridni tajekt

ABB, bo sestavil tehnologijo za enega od najbolj inovativnih modelov ladij, ki bo plul po Norveških Fjordih. Trajekt bo imel osupljiv videz, ABB pa bo zagotovil hibridno rišitev. Za koncept plovila je bil izbran Seasight, gradila ga bo ladjedelnica shipbuilder Brodrene Aa.

ABB bo dobavil kompaktno različico nagrajenega Onboard DC Grid sistema, ki upravlja in nadzoruje pretok energije med dizelskim motorjem, propelerjem in polnilno postajo. Onboard DC Grid je ključnega pomena za učinkovito vključevanje shranjevanja energije v sodobnih sistemih morskih elektrarn preko DC infrastrukture in integriranega sistema za upravljanje moči in energije. V primeru Seasight, bo Onboard DC Grid imel funkcijo prenosa energije v bateriji med polnjenjem, ki se bo zgodilo na obeh koncih potovanja, medtem ko bodo dizelski motorji delovali.

ABB je že zgradil tehnologijo, da bi omogočil večjim potniškim trajektom, vključno s tistimi, ki opravljajo prevoz avtomobilov, da delujejo na hibrid. Okoljski prihranek v smislu zmanjšanja ogljikovega dioksida za samo eno plovilo je lahko enakovredna tisočih električnih avtomobilov.

Trajekt bo sprejel 400 turistov med Flam in Gudvangen vzdolž Naroyfjord na zahodu Norveške na razdalji približno 32 km. Ko bo prispel v najbolj slikovit del fjorda bo preklopil na baterijo, ki bo omogočala turistom, da uživajo v naravi, v skoraj popolni tišini okoli 10 vozlov (približno 18 km/h). Zaliv je na seznamu UNESCA. Seasight bo naredil okoli 700 potovanj na leto, za njegovega lastnika od maja 2016.

“Uredba bo pomenila, da bo Norveška vodilna na svetu v smislu moči baterij za potniške trajekte” je komentiral Sindre Satre, ABB’s Director of Marine and Ports in Norway.

Trajekt v dolžino meri 40 metrov in v širino 15 metrov. Zunaj trajekta se bodo turisti lahko povzpeli po vsej ladji, medtem ko bo v notrajnosti panoramski razgled in 450 sedežev.

Gradnja plovila bo iz ogljikovih vlaken in je že v teku na Brodrene Aa AS. Anstein Aa iz Brodrene Aa AS pravi :

“To je ena izmed najbolj zanimivih plovil, ki smo jih kadarkoli zgradili tako iz vidika estetike in tehnologije. Z ugledno družbo ABB, smo zelo veseli, da imamo tako izkušenega partnerja v tem inovativnem projektu.”

Vir : vesselfinder.com, FOTO : ABB

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s