Največje rečno plovilo za asfalt narejeno v Srbiji

Plovilo, ki je visoko okoli 8 metrov in dolžino 135 metrov so naredili v ladjedelnici Kladovo (Brodogradilište Kladovo), je največje rečno plovilo za prevoz asfalta. Plovilo po imenu “Lapresta” so gradili le šest mesecev. Kot pravijo v ladjedelnici je “Lapresta” prava lepotica med rečnimi plovili in bo naložila več kot 7.000 kubikov asfalta v pet ločenih tankih. Po končanem opremljanju na Nizozemskem bo plovilo plulo v floti podjetja “TOTAL” iz Francije.

“Obstaja možnost, da TOTAL naroči še eno takšno plovilo. To plovilo nam je dalo popolnoma nov položaj v pogajanjih s strankami iz Evrope, saj Zahodna Evropa gradi nove ladje, tako da imamo službo za naslednje dve leti”, pravi direktor ladjedelnice “Kladovo” Milenko Lepović.

Plovilo je vredno 14 milijonov evrov, samo za trup je ladjedelnica “Kladovo” dobila 6,5 milijona evra.

“To je eno posebno plovilo in je del novega koncepta našega podjetja, ki se nanaša na nov tip gradnje v plovbi po celinskih vodah in pomeni boljše gospodarstvo, večjo hitrost in na splošno boljša plovila”, je povedal Rajan Dejionge, predstavnik večinskega lastnika ladjedelnice v Kladovu.

350 delavcev v ladjedelnici je bilo angažiranih za gradnjo tega plovila, skupaj z kooperanti iz Romunije in Srbije. Sama gradnja plovila je trajala več kot šest mesecev. Strokovnjaki so povedali, da je to rekordni rok za gradnjo takega plovila. Drugače pa je to največje plovilo takšne vrste na svetu.

Predsednik opčine Kladovo Dragan Budujkić je dejal, da je to veliki dan za Kladovo in upa na nove investicije v gradnjo plovil. Gradnja takšnih plovil je v sodelovanju z nemškimi in francoskimi partnerji, ki je odprla ladjedelnici “Kladovo” izvozno pot.

Vir : navodi.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s