Kontejnerski terminal Luke Koper bo dobil nova dvigala

V Luki Koper so naročili 11 novih, zmogljivejših dvigal za pretovarjanje kontejnerjev. To je del investicije, ki predvideva tudi podaljšanje prvega pomola in izgradnjo dodatnih kapacitet na kontejnerskem terminalu, s katerim bo ta do leta 2020 dosegel letno kapaciteto 1.3 milijona TEU (kontejnerskih enot).

Da bi lahko sprejeli večje ladje od 8.000 TEU, so v ta namen naročlili dve večji in zmogljivejši dvigali STS, dimenzije super post – panamax, kar bo omogočilo, da bodo lahko izvajali delo na kontejnerskih ladjah, kapacitete do 14.000 TEU. Obstoječa dvigala post – panamax s katerim v Luki pretovarjajo ladje, kapacitete do 8.000 TEU (imajo jih štiri), dosežejo le do 18. širine in 9. višine kontejnerjev nad ladijskim krovom, medtem ko bosta novi dvigali dosegli širino do 24 kontejnerjev oziroma 11 kontejnerjev v višino. Nova super post – panamax bosta začela obratovati predvidoma junija 2017.

Poleg STS dvigal, so naročili tudi dve RMG dvigali (mostna dvigala na tirnicah), ki bosta namenjeni za nakladanje / razkladanje kontejnerjev na železniške vagone. Trenutno je že v teku izgradnja treh novih tirov in podaljševanje dveh obstoječih tirov na kontejnerskem terminalu.

Na skladiščnih površinah kontejnerskega terminala bodo konec prihodnjega leta začeli uporabljati sedem novih E – RTG dvigal (mostna dvigala na kolesih). Ta dvigala za svoje obratovanje koristijo električno energijo iz omrežja, kar zagotavlja manjšo obremenitev okolja in manj izpustov plinov in hrupa.

Promet na kontejnerskem terminalu se iz leta v leto povečuje. Samo v prvih devetih mesecih leta 2015 so pretovorili 590.270 TEU, kar je 16% več kot v enakem obdobju lani. Rast je posledica globalnega trenda kontejnerizacije saj vse več blaga potuje v zabojnikih. Ker ladjarji naročajo velike ladje se morajo tudi pristanišča, če želijo ostati konkurenčna, temu prilagoditi. V naslednjih petih letih naj bi v Luki Koper samo v kontejnerski terminal vložili 235 milijonov evrov in tako poskušali ohraniti primat največjega kontejnerskega terminala v Jadranu po letnem pretovoru kontejnerjev.

Vir : www.luka-kp.si, FOTO : Jaka Jeraša

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s