Talin in Helsinki dobila EU sredstva za projekt TWIN – PORT II

Pristanišča Baltskega morja v Helsinkih in Talinu so prijela 29,3 milijona evrov od Evropske unije za skupni projekt TWIN-PORT II, ki bo izboljšal infrastrukturo in pomorske povezave med obema pristaniščema. Pristanišče PORT OF HELSINKI, skupaj z pristaniščem Talin in trajektnem upravljavcu AS Tallink Grupp so pridobili sredstva EU v okviru programa 2014 povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility). Skupni stroški načrtovane investicije so 97.600.000 EUR.

Na tej stopnji je podpora za razvoj Helsinki – Talin pomorske povezave v obdobju 2015 – 2018 dodeljena po sledečem vrstnem redu :

Pristanišče PORT OF HELSINKI bo prejel 19,2 milijona evra za razvoj prometa in pristanišč, povezanih s linijo Helsinki-Talin. To vključuje novi terminal, hiter pretok, rampe, konstrukcije za plovila, razne storitve in povezave. Celotna naložba Luke Helsinki je 64 milijonov evrov.

Pristanišče PORT OF TALIN bo prejel 5,3 milijona evrov za podporo za razvoj več dejavnosti v starem mestnem pristanišču: kanalizacija v pristanišču za zbiranje odpadnih vod iz ladij, razširitev terminala D, rekonstrukcija za dostop do terminala A in povezava terminalov A in D. Celotna naložba Luke Talin je 17,6 milijona evrov.

AS Tallink Grupp bo prejel 4,8 milijona evrov pomoči iz EU, ki jih je treba dodeliti novim okolju prijaznim LNG plovilom, ki bodo delovali na liniji Helsinki-Talin od leta 2017. Ladja bo stala 230 milijonov evrov in naložbe v skladu TWIN-PORT II so 16 milijonov evrov.

Program CEF je nadaljevanje TEN-T programa, kjer so začeli prvi projekt TWIN-PORT. Nadaljevanje projekta se imenuje TWIN-PORT II.

Linija Helsinki-Talin pripelje približno 8 milijonov potnikov na leto, medtem ko tovornjaki in prikolice opravijo več kot 3 milijone ton tovora na leto. Tokovi prometa in potnikov med dvema pristaniščema so stalno naraščali že več desetletji.

Predsednik uprave Luke Talinu, Ain Kaljurand je dejal : ” Nadaljujemo uspešno sodelovanje z Luko Helsinkih in Tallink nam pomaga v celoti razvijati to povezavo. Prav tako podpira idejo Twin-City in projekt Rail Baltic”.

Vir informacij : worldmaritimenews.com, FOTO : PORT OF TALLINN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s