Elektronske vinjete za plovila

Predstavitev novega portala http://www.luckakapetanija.me in računalniškega programa za evidenco usposabljanja, izdajanja spričeval pomorščakov in izdajanja vinjet za tuje jahte in čolne v Črni Gori, nastopijo v veljavo 1. julija.

Generalni direktor za pomorske zadeve na Ministrstvu za promet gospod Vladan Radonjić je pojasnil, da se na ta način zagotavlja enotna elektronska zbirka podatkov, ki se bo lahko uporabljala za sledenje usposabljanja pomorščakov in centrov za usposabljanja ali izobraževalne institucije za izdajo ustreznega spričevala.

Na zahtevo tujih ladjarskih družb in pristaniških inšpektorjev se poleg takojšnjega preverjanja pristnosti, lahko dobi celotna zgodovina usposabljanja, ki jo je kandidat opravil ter ime ustanove, ki je izvedla usposabljanje je dejal Radonjić na novinarski konferenci so zapisali na portalu bokanews.me.

Dodal je še, da je Ministrstvo skupaj v sodelovanju z podjetjem Gravex, dva meseca testiral in pripravljal novo spletno stran http://www.luckakapetanija.me. Tako bodo po odprtju spletne strani, mornarji dobili na enem mestu vse potrebne informacije o pogojih in načinu pridobivanja nazivov in posebnih pristojnosti itd..

Spletna stran se bo redno posodabljala in na njej bodo predstavljene tudi novice s področja varnosti in varnosti plovbe. Radonjić je tudi spomnil, da je bila ena od glavnih priporočil agencije EMSA za pomorsko varnost tudi ta, da Črna Gora zagotovi enotno bazo podatkov, ko gre za izobraževanje in izdajanje potrdil o nazivih in posebnih pristojnosti pomorščakov. Programska oprema omogoča enostavno preverjanje ali ima plovilo vinjeto in do kdaj velja. S to vinjeto se potrdi, da je plovilo varno za plovbo.

Postopek se lahko opravi pri pristaniških oblasti, in v uradih. Jahta, ki ni vpisana v elektronsko zbirko podatkov ne more dobiti vinjete. Pomorski varnostni inšpektorji med rutinskim pregledom z vnosom podatkov, ki pridejo na jahto ali čoln, lahko preverijo ali je bila izdana vinjeta in v kakšnem časovnem obdobju je še pojasnil Radonjić.

Napovedal je, da bi lahko že v naslednjem mesecu, ustvarili novo programsko opremo, enoten elektronski register ladij, čolnov in jaht, vseh plovil, ki so registrirani v Črni gori.

Vir informacij + fotografija : bokanews.me

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s