KOPER, prvo pristanišče Avstrije

Avstrijski logistični časopis Verkehr je objavil podatke za leto 2014, da je Luka Koper prvo pristanišče Avstrije. Avstrijsko gospodarstvo je tudi v letu 2014 največ prekomorskega prometa opravilo preko koprskega pristanišča. S skoraj šestimi milijoni ton je bil tržni delež Luke Koper na avstrijskem trgu ocenjen na 30%, med južnoevropskimi pristanišči pa znaša kar 67%.

Avstrijski prekomorski promet preko evropskih morskih pristanišč v tonah:

*Številka v oklepaju pri pristanišču pomeni mesto na lestvici v letu 2013

Lani so v Luki Koper pretovorili skoraj 18 milijonov ton blaga od tega je bila tretjina avstrijskega blaga. Pretovarjajo ga na vseh terminalih. Pod blagovne skupine pa prednjačijo les, papir, premog, železova ruda in raznovrstno blago, ki potuje v kontejnerjih. Slednjih je bilo v lanskem letu 145.000 TEU. Del kontejnerjev se vsak dan odpelje v Cargo Center Gradec z redno kontejnersko blok povezavo. Cargo Center Gradec velja za enega najpomembnejših distribucijskih centrov v Avstriji. Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je pomen Avstrije za Luko Koper poudaril tudi v konkretnih številkah. Prejšnji teden je predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić skupaj z obema direktorjema Cargo Centra Gradec Christianom Steindlom in Franzem Glanzem podpisal sporazum o sodelovanju. Od tega sodelovanja si lahko v prihodnje obetamo še večji pretovor blaga v kontejnerjih za avstrijska podjetja.

Avstrijski jeklar Voest Alpine spada med pomembne avstrijske partnerje, s katerim sodelujemo že tri desetletja, in ki nam je oktobra 2014 podelil priznanje za najboljši člen v oskrbovalni verigi. V začetku našega sodelovanja smo bili le njihovo oskrbovalno pristanišče za surovine in energente, zadnja leta pa preko Kopra izvažajo vse več železovih proizvodov. V Voestove tovarne je namenjena največja količina železove rude, ki je včeraj prispela z ladjo JULIA N (222.523 ton). Poleg nje je privezana še ladja ORIENT CAVALIER z 98.995 tonami premoga, ki je prav tako namenjen v Avstrijo.

Vir informacije + FOTO : Luka Koper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s