Gradnja intermodalnega terminala v Srbiji se bo začela v letu 2016

Minister za gradbeništvo, promet in infrastrukturo prof. Dr Zoran Mihajlović je danes na vladi RS Srbije, skupaj z županom mesta Beograd, Siniša Mali in direktorjem Direktorata za mestno zemljišče podpisal protokol o sodelovanju pri gradnji intermodalnega terminala z logističnem centrom. To bo prvi moderni intermodalni terminal v Srbiji in na Zahodnem Balkanu in bo omogočal, da se bodo zmanjšali logistični stroški prevoza blaga v Srbijo. Te sedaj znašajo okoli 25%.

Zgrajen bo v Batajnici na 82,5 hektarjev površin, sam intermodalni terminal bo na 13 hektarjih. Ta bo sposoben, povečati pretok blaga preko Srbije in postaviti, državo Srbijo na zemljevid Evropske unije. V 20 državah po Evropi je skupno 350 terminalov in ni nobenega razloga, da Srbija ne bi imela takšnega terminala je povedal Mihajlović in ocenil, da se bo gradnja terminala začela prihodnje leto in bo trajala največ dve leti. Mihajlović je povabil tudi domača gradbena podjetja, da jim poroča o javnem razpisu za gradnjo terminala, ki bo objavljen v kratkem.

Župan mesta Beograd Siniša Mali je dejal, da naj svetniki do konca tega meseca, sprejmejo podroben načrt ureditve za ta del mesta in do konca septembra začnejo postopek razlastitve zemljišča, tako da bi lahko v naslednjem letu že začeli delo. Kapaciteta intermodalnega terminala je 80.000 zabojnikov. Protokol določa, da je projekt vreden okoli 20 milijonov evrov, financiran pa naj bi bil iz sredstev IPA sklada, proračuna RS in proračuna mesta Beograda.

Vir informacije in fotografija : plutonlogistics.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s