V Luko Koper prihaja čezoceanka Portorož

Ladja Portorož je najsodobnejša ladja v floti Splošne plovbe, ki bo v torek 16.06.2015 priplula v pristanišče Koper. Dolga je 190 metra, ugrez 12,80 metra. Njen tovor so jekleni koluti iz Južne Koreje. To naj bi bila sploh prva ladja po 10 letih, ki jo bo možno videti v Kopru. V luki Koper pravijo, da naj bi bil to zanje poseben dogodek, saj ladij portoroškega ladjarja v Koper pridejo zelo redko, nazadnje naj bi bila tukaj ladja Arosia pred 10 leti, ki pa je danes ni več v floti. Ladjo Portorož so krstili pred tremi leti in pol v kitajskem Nantongu. Botra ladji je bila Duška Žitko svetovalka v Pomorskem muzeju, ki prihod “svoje” ladje že nestrpno pričakuje in jo bo zagotovo obiskala v Kopru je še povedala.

Ladji poveljuje Vitaly Ermolaev iz ruskega Vladivostoka, ki bo septembra krmilo ladje predal Miroslavu Koželju iz Izole. Na ladji je 20 članov posadke, od tega dva Slovenca, ostali pa prihajajo iz Ukrajine in Filipinov. Miroslav Koželj je bil tisti poveljnik, ki je 29.11.2011 v ladjedelnici Nantog prevzel poveljevanje ladje Portorož. “Zagotovo bom Portorož na kratko obiskal v luki Koper, rad bi jo pokazal tudi vnukinjam,” pravi izkušeni poveljnik, ki pluje že od leta 1968. Zdaj je na kopnem, septembra pa bo poveljniško uniformo na Portorožu oblekel še za štiri mesece.

Ladja pljuje pod zastavo Malte, včeraj je bila v Rdečem morju in se bliža Sueškem prekopu. Jeklene kolute so natovorili v Južni Koreji. Prvi postanek je v Kopru, kjer bodo za 13.900 ton lažji, preostale kolute pa bodo raztovorili v Margheri, Ravenni in Salernu. Skupna nosilnost je 57.000 ton.

Ladjo bodo seveda obiskali tudi predstavniki Splošne plovbe, posebnih “ceremonij” pa iz tega obiska ne bodo delali.

Vir informacije in fotografija : www.primorske.si

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s