Seatrade Cruise Shipping Miami 2015

Včeraj, se je v Miamiju na Floridi zaključila borza turističnega križarjenja Seatrade Cruise Shipping Miami 2015. Gre za največji in najpomembnejši dogodek na svetu, saj se ga udeležijo vsi najpomembnejši akterji v industriji, ki zajema križarjenja. Sejem je potekla v razstavnem centru, se je istočasno odvijal tudi konferenčni del sejma, tema konferenc je bila povezana s križarjenji. Že 11 – leto zapored se je sejma udeležila tudi Slovenija. Slovensko stojnico so skupaj pripravili predstavniki Luke Koper, Mestne občine Koper in javne agencije SPIRIT v sodelovanju s podjetji Postojnska jama, Centralog turizem, Atlas Express, Istranka in Avrigo. Promocija potniškega terminala Luke Koper in Slovenije kot zanimive turistične destinacije je na stojnico privabila številne turistične operaterje, organizatorje pomorskih križarjenj in tudi potencialne turiste.

V svetu iz leta v leto industrija križarjenja strmo narašča. Samo v letu 2014 naj bi po svetovnih morjih križarilo 22 milijonov turistov, kar je za 3% več kot v letu 2013. CLIA (Cruise Lines International Association), ki je mednarodno združenje turističnih ladjarjev za letos napoveduje milijon potnikov več. V letu 2015 so člani združenja sprejeli 22 naročenih novih ladij. Število postankov v pristaniščih se bo povečalo iz 585.000 (2014) na 605.000. Ladjarji Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruise Line, Norwegian Cruise Line in MSC Cruises imajo kar 79% vseh ladij.

Letos je v Luki Koper napovedanih 50 prihodov in približno 60.000 potnikov. Ta sezona bo po številkah podobna lanski. Sezono odpira ladja Berlin (18.4.2015), končala pa jo bo ladja Rivera (5.11.2015). Prvič bodo poleg Berlina priplule še Silver Cloud, Celebrity Constellation, Aurora, Le Lyrial, MSC Musica in Artania. Kar 7x bo prišla Thomson Celebration, 6x Thomson Majesty, Silver Wind in Riviera. Največja ladja po številu potnikov bo MSC Musica (2.500 potnikov je njena kapaciteta) za katere skrbi 987 članov posadke. Največ ladij bo k nam prispelo v maju in septembru.

Vir informacij in fotografija : Luka Koper

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s