Evropska komisarka Violeta Bulc obiskala Luko Koper

Danes je Luko Koper obiskala Violeta Bulc, evropska komisarka. Srečala se je z upravo družbe, ki ima v koprskem pristanišču 35-letno koncesijo in se seznanila z načrtovanimi investicijami v pristaniško infrastrukturo. Na delovnem kosilu pa se je srečala tudi s predsedniki uprav pristanišč Trsta, Benetk in Reke, ki skupaj z Luko Koper tvorijo Združenje severno jadranskih pristanišč NAPA.

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je ob obisku Bulčeve povedal, da je Luka Koper lep primer evropskega pristanišča, saj je več kot dve tretjini blaga v tranzitu. Preko Kopra se oskrbujejo gospodarstva srednje Evrope. Današnjega obiska evropske komisarke za promet smo zelo veseli. Prepričani smo, da bo ta še utrdil zavedanje doma in v Bruslju, da je treba Kopru zagotoviti zanesljive in sodobne prometne povezave z zalednimi trgi, ki ležijo na osi dveh najpomembnejših evropskih prometnih koridorjev, Jadransko-Baltskega in Mediteranskega«.

Predstavili so ambiciozne načrte za povečanje pristaniške infrastrukture. Do leta 2030 naj bi te znašale več kot 800 milijonov €. Največji poudarek bo na kontejnerskem prometu, ki je že več let zapored največji terminal v severnem Jadranu. Načrtovane kratkoročne investicije za nadaljnih 5 let predvidevajo postopno povečevanje zmogljivosti s sedanjih 850 tisoč na 1,15 milijona TEU na leto. Pomembna blagovna skupina tako ostajajo vozila, saj ima Koper glede na letni pretovor drugi največji terminal v Sredozemlju. Dolgoletne izkušnje in sodobne skladiščne kapacitete so podlaga za razvoj trgovine s hitropokvarljivim blagom in vseh vrst generalnih tovorov. Predvidena so tudi vlaganja v druge terminale, skladno s potrebami in tržnimi priložnostmi.

»Luka Koper je eden redkih koncesionarjev v Evropi, ki izključno sama vlaga v pristaniško infrastrukturo. Gre za poslovni model, ki je dokazano vzdržen, zato smo pripravljeni izvajati tudi naložbe v prihodnje. Financirali jih bomo iz lastnih sredstev, s komercialnimi posojili in tudi z evropskimi sredstvi. Računamo predvsem na sofinanciranje (CEF) za naložbe v javno pristaniško infrastrukturo, podobno kot ostala severnojadranska pristanišča«, je še dodal predsednik uprave Matić in opozoril, da bo pristanišče lahko raslo le ob hkratnem povečevanju zmogljivosti kapacitete na železniških tirih, saj skoraj 60 odstotkov blaga, ki prihaja oziroma zapušča pristanišče, potuje po železnici.

Violeta Bulc pa je ob obisku Luke Koper dejala, pristanišče je ključnega pomena za celovito povezanost vseevropske mreže prometnih koridorjev. Pristanišča so lahko uspešna le, če so sistemsko vključena v širši prometni sistem z modernimi železnicami, cestami in letališči je poudarila komisarka. Omenila je tudi pomen uveljavljanja novih tehnologij in inovacij v pristanišču ter pri tem spomnila na nagrado ESPO 2014 (nagrada Evropskega združenja evropskih pristanišč), ki jo je Luka Koper dobila zaradi inovativnih projektov na področju ekologije in trajnostnega razvoja.

Vir informacije + fotografija : Luka Koper

Na sliki : Komisarka Violeta Bulc si je v družbi predsednika uprave Dragomirja Matića pristanišče tudi ogledala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s